O echipa internationala de cercetatori condusi de oameni de stiinta de la Universitatea Texas din Dallas si de la Universitatea Hanyang din Coreea de Sud a dezvoltat fire de inalta tehnologie care sunt capabile sa genereze electricitate atunci cand sunt intinse si rasucite.
Denumite sfori „twistron” de electricitate, cercetatorii au detaliat aplicatiile posibile pentru aceste sfori intr-un studiu publicat recent in Science. „Cea mai usoara modalitate de a te gandi la firele ‘twistron’ este aceea ca, ai o bucata de fir, il intinzi si se genereaza electricitate”, a explicat Dr. Carter Haines, profesor asociat de cercetare la Institutul NanoTech Alan G. MacDiarmid de la Universitatea Texas din Dallas. De asemenea, acesta este coautorul articolului. Au fost folosite nanotuburi din carbon pentru a construi aceste sfori care genereaza electricitate. Acestea sunt cilindri goi pe dinauntru din carbon care sunt de 10.000 de ori mai mici decat un fir de par in diametru.
Aceste nanotuburi au fost mai intai rasucite in niste sfori usoare si cu o inalta rezistenta. Pentru ca acestea sa fie foarte elastice, cercetatorii au introdus atat de mult material de rasucire incat sforile care genereaza electricitate s-au spiralat impreuna ca o banda de cauciuc atunci cand este rasucita.
Firele create de cercetatori pot genera electricitate atunci cand acestea sunt scufundate sau acoperite fie cu material conductor de ioni, fie cu electroliti. Acei electroliti pot fi un simplu amestec de sare si apa.
Dr. Na Li, un cercetator de la Institutul NanoTech, a adaugat ca aceste fire care genereaza electricitate sunt in mod fundamental supercapacitoare (stocheaza multa energie). Atunci cand firul din nanotuburi de carbon este introdus in electroliti, acesta este incarcat de electrolit, iar acest lucru elimina nevoia unei baterii externe.