Ideea de a participa la un test medical poate fi un pic descurajanta si infricosatoare, deoarece nu sunteti sigur ce ar putea gasi medicii. Poate fi o veste buna sau una mai putin buna.
Presupunem ca o parte din motivul pentru care este infricosator este pur si simplu faptul ca nu stiti ce se va descoperi, iar asteptarea rezultatelor poate fi o agonie.
Cu toate acestea, cercetatorii din Japonia incearca sa rezolve aceasta problema cu ajutorul inteligentei artificiale. Cercetatorii au reusit sa dezvolte software cu inteligenta artificiala care pare sa fie capabil sa detecteze cancerul de intestin in mai putin de o secunda, sau cel putin asa sustin ei.
In timpul studiilor cercetatorilor, inteligenta artificiala parea sa aiba succes in a detecta adenoame colorectale care sunt, in esenta, tumori benigne care au potentialul de a evolua in cancer, din imagini endoscopice marite.
Sistemul cu inteligenta artificiala al cercetatorilor a fost instruit prin potrivirea acestor imagini cu cele ale altor 30.000 de persoane in timpul procesului machine learning, permitandu-i astfel sa identifice rapid ceea ce ar putea fi cancer si ce nu poate fi cancer in intestin.
Prezentand rezultatele in cadrul Saptamanii Gastroenterologiei Europene din Barcelona, Spania, liderul de studiu, Dr. Yuichi Mori, de la Universitatea Showa din Yokohama crede ca acest sistem cu inteligenta artificiala i-ar putea salva pe pacienti cu cancer la intestin de interventii chirurgicale inutile.
Cercetatorul Mori a spus, „Acest lucru permite rezectia (indepartare pe cale chirurgicala a unui tesut sau organ) completa a polipilor adenomatosi (cancerosi) si impiedica poliperomia (indepartarea) inutila a polipilor neoplazici”.
Cu toate acestea, sistemul cu inteligenta artificiala care detecteaza cancerul de intestin inca nu a fost aprobat de autoritatile de reglementare ale tarii, dar cercetatorul Mori considera ca rezultatele sunt suficient de bune pentru ca sistemul cu inteligenta artificiala sa poate fi acceptat pentru aplicarea clinica.