Antica, totusi moderna, care inchide, dar care e invizibila, sticla a fost creata prima data in Mesopotamia si Egiptul Antic acum 4500 de ani in urma. Acum este folosita la printarea 3D.
In trecut, am vazut printarea 3D bazandu-se in principal pe materiale cum ar fi plasticul, sau cel putin un fel de plastic, lucru care este deja destul de super, avand in vedere ca a condus la crearea de tot felul de unelte extraordinare, atat inedite, cat si medicale.
Cu toate acestea, se pare ca lucrurile ar putea fi duse mai departe, avand in vedere ca cercetatorii de la MIT in colaborare cu Mediated Matter Group au descoperit o modalitate de a folosi sticla ca si material pentru printare, in locul plasticului.
Acum poate ca te intrebi cum Doamne iarta-ma functioneaza asta? Nu este sticla tare si rigida? Cum se poate printa 3D cu asa ceva?
Acest lucru se poate multumita unui proces denumit G3DP (Glas 3D Printing). Procesul de printare 3D cu sticla al cercetatorilor este o platforma aditiva de productie efectuata cu camere dual incalzite, camera din partea de sus fiind denumita Kiln Cartridge care a fost incalzita la o temperatura uriasa de 1037 de grade Celsius.
Camera din partea de jos lucreaza pentru a intari materialul, iar rezultatul final este o sticla cu o forma destul de ciudata.
Desi este posibil sa modelezi o sticla in forme ciudate si rasucite prin metode conventionale, se pare ca acest proces este mai rapid si mai eficient.
Potrivit cercetatorilor, acestia cred ca acest proces de printare 3D ar putea duce la fibre optice de o mai buna calitate si mai putin scumpe.