Desi dimensiunea acumulatorilor nu conteaza, pentru ca asta ajuta de asemenea la determinarea duratei de timp cat va rezista un dispozitiv pana ce acesta va avea nevoie de incarcare, durata de viata totala a bateriilor conteaza de asemenea, pentru ca ce conteaza faptul ca ai baterii de 5000mAh daca incarcarea nu mai tine si incep sa se degradeze vizibil dupa un an, nu-i asa?
Cu toate acestea, cercetatorii de la University of California s-ar putea sa fi gasit o solutie pentru asta.
Cercetatorii au decis ca, in loc sa foloseasca litiu care exista in cele mai multe baterii din ziua de azi, sa foloseasca nanofire din aur si gel electrolit.
Ideea originala era de a crea baterii solide care folosesc gel in loc de lichid pentru a mentine incarcarea, dar se pare ca din greseala cercetatorii au creat un acumulator care isi poate tine cea mai mare parte din incarcare chiar si dupa 200 000 de incarcari.
Potrivit lui Reginald Penner, un autor lider al studiului, de ce se intampla asta ramane un mister pentru moment.
„Am inceput ciclurile de incarcare pe dispozitive, iar apoi ne-am dat seama ca acestea nu mor. Nu intelegem inca mecanismul acestui lucru”.
Cercetatorul spune ca dupa 200 000 de incarcari, bateria rezistenta si-a pierdut numai 5% din capacitate care inseamna cu 400% mai mult decat acumulatoarele obisnuite.
Cu toate acestea, inainte de a te entuziasma prea tare, nu te gandi ca aceste baterii rezistente vor aparea pe laptopul sau smartphone-ul tau prea curand.
Utilizarea aurului in aceste baterii rezistente ar putea face productia la o scara mai mare foarte scumpa, dar cercetatorul Penner indica ca nichelul ar putea fi o alternativa posibil mai ieftina.