Cand te imbolnavesti de diabet, acest lucru este mai mult sau mai putin ceva care ramane cu tine intreaga ta viata. Uneori, boala poate fi tinuta sub control, in timp ce in alte cazuri poate fi deranjanta, avand in vedere ca trebuie sa faci injectii cu insulina tot timpul sau trebuie sa te duci in mod constant la tratamente si controale pentru a tine sub control diabetul.
Cu toate acestea, multumita unor cercetari clinice recente, se pare ca cercetatorii au venit cu un potential „leac” pentru boala denumita diabet. Acesta implica implantarea de tesut cu celule pancreatice in epiplonul pacientului care este tesutul care acopera organele abdominale.
Ei bine, nu este prima data cand cercetatorii lucreaza la crearea unui leac pentru diabetul de tip 1, dar ceea ce face ca acest tratament sa fie mai eficient este faptul ca duce la independenta pe termen lung fata de insulina.
Acest lucru inseamna ca pacientii care au nevoie constanta/regulata de injectii cu doze de insulina nu vor mai avea nevoie de ele la fel de mult ca inainte. Inainte de asta, tesuturile au fost implantate in ficat, lucru care a dus la inflamare, dar prin implantarea lor in intestin, acestea par sa fie mai eficiente si necesita o operatie minim invaziva.
Potrivit autorului lider al studiului, David Baidal, „Rezultatele de pana acum au aratat ca epiplonul pare sa fie un loc viabil pentru implantarea de tesut folosind aceasta noua tehnica. Datele din studiul nostru si urmarirea pe termen lung a transplanturilor epiplooice suplimentare vor determina siguranta si fezabilitatea acestei strategii de transplantare de tesut, dar suntem destul de entuziasmati in legatura cu ceea ce vedem acum”. Asadar, diabetul ar putea fi in curand vindecat prin implantarea de celule pancreatice in intestin.