Telescopul spatial Hubble a descoperit acum ceva timp o supernova foarte stralucitoare. E practic la fel de stralucitoare ca 5 miliarde de sori (Soarele nostru).
Evident, cand o supernova elibereaza atata energie intr-un timp atat de scurt, energie pe care Soarele nostru o elibereaza in miliarde de ani, acea supernova se va consuma complet si va disparea in scurt timp.
Telescopul spatial Hubble a capturat unul dintre cele mai minunate spectacole de lumina din Univers. Este vorba despre o supernova care e mai stralucitoare decat oricare stea din galaxia sa.
Telescopul spatial Hubble a observat steaua explodand pe parcursul unui an, urmarind-o arzand cu stralucirea a 5 miliarde de sori, inainte de a se estompa treptat.
Evenimentul ofera o privire rara a unei supernove si le va permite astronomilor sa masoare mai exact distantele fata de galaxiile indepartate.
Cunoscuta sub numele de SN2018gv, acea stea stralucitoare cat 5 miliarde de sori a fost prima oara observata la jumatatea lunii ianuarie din 2018 la marginea galaxiei spirala NGC 2525, aflata la o distanta de aproximativ 70 de milioane de ani-lumina de Pamant.
Este o supernova foarte stralucitoare care provine dintr-o stea alba de dimensiuni mici care aspira materie de la steaua sa insotitoare. Odata ce preia material echivalent cu circa 140% din masa Soarelui nostru, se incalzeste suficient pentru a aprinde fuziunea carbonului si a declansa un proces termonuclear.
Acest lucru poate duce la o explozie puternica care poate imprastia materia cu pana la 6% din viteza luminii si poate provoca o stralucire de varf cat 5 miliarde de sori.
Oamenii de stiinta au descoperit cata lumina produce o supernova de acest tip (tip la), asa ca acestia pot masura distanta. Prin compararea teoretica cu luminozitatea observata, acestia pot calcula cu precizie distanta pana la steaua stralucitoare (cat 5 miliarde de sori) si pana la galaxia insotitoare. Acest lucru adauga si noi date pentru a calcula constanta Hubble, sau rata de expansiune a Universului.