Exista picturi cu adevarat unice? La urma urmei, artistii se inspira din tot felul de lucruri. Asa ca, uneori, in mod inconstient, acesti artisti pot crea picturi care pot semana cu o pictura a unui alt artist. Aceasta conexiune poate fi depistata de sistemul (AI) inteligenta artificiala la care au lucrat cercetatorii de la MIT.
Dezvoltat de cercetatorii de la Laboratorul de Informatica si Inteligenta Artificiala al MIT si Microsoft, acesta este un sistem AI care este capabil sa descopere conexiuni ascunse intre lucrari de arta, conexiuni care nu pot fi descoperite cu usurinta de oameni doar privindu-le.
Sistemul AI se numeste MosAIc si a fost inspirat de o expozitie speciala denumita „Rembrandt and Valezquez” la Rijksmuseum. Prin folosirea sistemului AI, se incearca gasirea unor lucrari analoage din diverse culturi si de la diversi artisti.
Unul dintre exemple (vezi deasupra) a fost pictura „The Martyrdom of Saint Serapion” a lui Francisco de Zurbarán si „The Threatened Swan” de Jan Asselijn care, desi prezentau subiecte foarte diferite, s-a dovedit ca portretizeaza „altruismul profund cu o asemanare vizuala stranie”.
Potrivit autorului principal Mark Hamilton: „Acesti doi artisti nu au comunicat intre ei si nici nu s-au intalnit in timpul vietii lor. Si totusi picturile lor au scos la lumina o structura bogata si latenta care e la baza ambelor picturi”.
Sistemul AI merge mai departe de doar recunoasterea culorilor. Poate recunoaste si tema si semnificatia din spatele picturilor. Mark Hamilton adauga: „In viitor, speram ca aceasta munca sa ii inspire pe altii sa se gandeasca la modul in care aceste instrumente pot contribui si la alte domenii, cum ar fi stiintele umaniste, stiintele sociale si medicina. Aceste domenii sunt bogate cu informatii care nu au fost niciodata procesate cu astfel de tehnici si instrumente (sistem AI) si pot fi o sursa de inspiratie atat pentru informaticieni cat si pentru expertii din domeniu”.