Astronomii au descoperit ceva nemaiintalnit pana acum in univers, la o distanta de aproape 30 de miliarde de ani-lumina, prin intermediul celui mai nou telescop spatial.
Telescopul Spatial James Webb (JWST) tocmai a facut o noua descoperire in univers. Acesta a reperat cel mai distant grup de galaxii descoperit vreodata, acesta aflandu-se la o distanta de aproape 30 de miliarde de ani-lumina.
Grupul descoperit de noul telescop spatial in univers consta in 7 galaxii, acesta fiind anterior observat si de Telescopul Spatial Hubble, dar distanta si daca acele galaxii sunt sau nu conectate erau lucruri necunoscute.
Utilizand spectrometrul Telescopului Spatial James Webb, oamenii de stiinta au masurat aceste galaxii si s-a descoperit ca toate 7 galaxiile sunt in stransa legatura. Avand in vedere ca lumina are nevoie de timp pentru a calatori de la obiecte distante pana la telescopul spatial James Webb care orbiteaza in jurul Soarelui, JWST vede aceste galaxii asa cum erau acestea la 650 de milioane de ani dupa declansarea Big Bang-ului in univers.
Proto-grupul de galaxii descperit de JWST in univers ar putea parea unul mic din perspectiva noastra actuala, dar daca lumina sa ar putea ajunge la noi instantaneu, ar fi colosal si ar implica mii de alte galaxii.
Simularile oamenilor de stiinta sugereaza ca acest proto-grup ar putea fi acum unul dintre cele mai enorme grupuri de galaxii din univers. Takahiro Morishita, un cercetator de la Institutul de Tehnologie din California, a explicat ca astronomii stiau despre densitatea ridicata de galaxii de o vreme si totusi au fost surprinsi atunci cand au observat ca toate cele 7 galaxii apartin unui grup.
Aceasta descoperire aflata la 30 de miliarde de ani-lumina e esentiala pentru a permite oamenilor de stiinta sa inteleaga evolutia universului. De asemenea, deschide usi pentru explorari si descoperiri suplimentare.