Cativa cercetatori dezvaluie ca au constatat ca pe Pamant conditiile dificil de suportat pentru oameni ar putea deveni ceva obisnuit, iar asta mai devreme decat credem.
Acesti cercetatori au descoperit ca, intre anii 1979 si 2017, acele conditii neprielnice oamenilor s-au dublat pe Pamant, pe cand se credea ca acele conditii sunt in prezent aproape inexistente.
O combinatie de caldura si de vapori in aer atat de extrema incat sa nu poata fi suportata este o problema. Acele conditii precum temperaturile ridicate si vaporii din belsug in aer exista deja Pamant, constata un nou studiu.
Rezultatele extreme – despre care se credea anterior ca sunt aproape inexistente acum pe planeta – au aparut pe tot globul, iar caldurile neobisnuite devin tot mai frecvente.
Conditiile extreme cu caldura de 46 de grade Celsius pe scara indicelui de caldura – o masurare atat a caldurii cat si a vaporilor din aer si care indica cum se simte caldura – s-au dublat intre 1979 si 2017 pe Pamant, s-a descoperit in studiu.
Vaporii si caldura sunt o combinatie deosebit de letala, deoarece vaporii din aer impiedica capacitatea corpului de a se raci prin transpiratie. Rezultatele indica faptul ca conditiile dure pe care oamenii de stiinta le-au prevazut ca rezultat iminent al schimbarilor climatice devin realitate pe Pamant mai devreme decat se asteptau.
„S-ar putea sa fim mai aproape de dezastru decat credem”, a declarat Radley Horton, coautor al noului studiu publicat in revista Science Advances, intr-un comunicat.
Cercetarile sale anterioare au estimasera ca Pamantul nu se va confrunta cu caldura si cu vaporii peste toleranta umana timp de zeci de ani. Evenimentele de caldura mai intense si mai frecvente sunt unul dintre simptomele schimbarilor climatice ale Pamantului, au constatat o serie de cercetari ale conditiilor.
Dar majoritatea acestor studii ale conditiilor s-au bazat pe rezultate care au analizat mediile pe o arie larga pe o perioada de timp. In schimb, Radley Horton si coautorii au analizat atent datele de la 7877 de statii meteo de pe Pamant. Acestia au masurat viteza vantului si radiatiile solare, pe langa caldura si vaporii.