Deseurile de titei exista si din pacate acestea pot duce la moartea faunei acvatice din oceane. De asemenea, este nevoie de mult timp pentru curatare, in functie de cat de mari sunt deseurile de titei.
Cu toate acestea, vestea buna este ca natura pare sa aiba o solutie la aceasta problema, dupa cum au descoperit cercetatorii de la Universitatea din East Anglia (UEA) din Marea Britanie.
Potrivit cercetatorilor, ei au descoperit ca pe fundul Gropii Marianelor, cea mai adanca groapa naturala din oceane, exista un tip de bacterii care au capacitatea de a consuma compusi din ocean care sunt similari cu cei de titei.
Desi astfel de bacterii au fost descoperite si inainte in oceane, aceasta e pentru prima data cand cercetatorii au descoperit o concentratie din aceasta bacterie in Groapa Marianelor.
Cercetatorul Jonathan Todd a spus, „Am studiat mostrele care au fost aduse inapoi si am identificat un nou grup de bacterii care degradeaza hidrocarburi. Aceste hidrocarburi sunt compusi organici care sunt conceputi numai din hidrogen si atomi de carbon si se gasesc in multe locuri, inclusiv in gazele naturale”.
El adauga: „Deci aceste tipuri de microorganisme consuma practic compusi similari cu cei din titei si ii folosesc pentru a se alimenta. Microorganisme similare joaca un rol in degradarea deseurilor de titei din dezastrele naturale, cum ar fi cel din 2010 din Golful Mexic”.
Nu este clar daca cercetatorii vor putea sa valorifice capacitatea bacteriei de a manca titei din ocean si sa elimine astfel de deseuri din oceane. Astfel, pentru moment, cercetarea acelor cercetatori se va concentra asupra modului in care bacteriile se pot hrani la adancimi atat de mari in oceane si se vor efectua cercetari pentru a se descoperi ce anume din titei le hraneste pe aceste bacterii.