O serie de cercetatori de la Universitatea de Tehnologie din Swinburne au reusit sa dezvolte un beton flexibil care poate fi folosit la construirea cladirilor. Betonul flexibil are anumite avantaje fata de cel normal si rigid.
Betonul obisnuit este unul dintre materialele principale utilizate pentru construirea cladirilor. Acest lucru se datoreaza durabilitatii si rigiditatii materialului care ii permit sa fie utilizat pentru a construi cladiri inalte.
Cu toate acestea, dezavantajul e ca, din cauza rigiditatii, in caz de cutremur, cladirea ar putea suferi daune severe. Totusi, la Universitatea de Tehnologie din Swinburne, cercetatorii au reusit sa dezvolte un nou tip de beton mai flexibil si care e deci mai bun pentru cladiri, in special in tarile predispuse la cutremure si la alte dezastre naturale.
Acest nou material e realizat folosind cenusa, dar si fibre sintetice. Exista cateva avantaje in acest sens. Unul dintre avantaje, asa cum am spus, este faptul ca astfel se poate crea un beton mai flexibil care rezista la cutremure si nu numai.
Alt avantaj este ca betonul flexibil va fi mai ecologic. Acest lucru se datoreaza faptului ca procesul utilizat pentru fabricarea noului material nu necesita incalzirea calcarului si, deoarece foloseste cenusa care e un produs secundar al carbunelui cand arde, deseurile rezultate pot fi utilizate.
Acestea fiind spuse, trebuie sa fie mentionat ca betonul flexibil pentru cladiri nu este un concept cu totul nou. Acesta a fost dezvoltat pentru prima data in anii ’90 de catre Dr. Victor Li, insa problema a fost ca materialul creat atunci era pur si simplu prea scump pentru a fi produs in masa. Ce parere ai despre acest tip de material care prezinta avantaje pentru cladiri? Ti se pare prea iesit din comun?