Este posibil ca in viitor agentia spatiala din Statele Unite va construi intr-un crater de pe Luna, mai exact pe partea indepartata a Lunii, un telescop radio. Acesta ar fi capabil de niste lucruri de care telescoapele de pe Pamant nu sunt in stare.
Spatiul cosmic este un loc vast si deschis si care este neexplorat de oameni, din cauza limitarilor actuale ale tehnologiei umane. De fapt, suntem abia la inceput cand vine vorba despre intelegerea spatiului cosmic si despre a sti ce este acolo.
Dar omenirea incearca. De fapt, agentia spatiala NASA din Statele Unite a acordat recent o finantare suplimentara pentru o varietate de proiecte din programul sau NIAC.
Unul dintre proiectele roboticianului Saptarshi Bandyopadhyay de la JPL pare sa graviteze in jurul ideii construirii unui telescop pe partea indepartata a Lunii de catre agentia spatiala, mai precis intr-unul dintre craterele naturale ale Lunii.
Dupa cum poti observa in imaginea de mai sus, instrumentul de pe Luna seamana cu Steaua Mortii din „Star Wars”, dar este de fapt un telescop pe care Saptarshi Bandyopadhyay il numeste „telescop radio din craterul lunar”.
Acesta este un telescop radio cu lungime de unda ultra-lunga si care va fi capabil sa capteze de pe Luna semnalele mai scazute care calatoresc prin spatiu, permitandu-ne sa observam mai bine Universul pe baza lungimilor de unda care sunt mai departe de zgomotul emis de ionosfera Pamantului.
Agentia spatiala din Statele Unite a acordat acestui proiect o suma de 120.000 de dolari pentru a-l avansa si, in cazul in care Saptarshi Bandyopadhyay va veni cu o propunere convingatoare, se va trece la etape mai avansate care ar putea duce la construirea telescopului in acel crater de pe Luna. Ce crezi despre asta? E prea ambitios planul agentiei spatiale?