Calatoriile interplanetare in spatiul cosmic, cum ar fi catre planeta Marte, reprezinta un risc, din cauza radiatiilor din spatiu care pot pune in pericol vietile astronautilor. Cu toate acestea, acest lucru s-ar putea schimba datorita cercetatorilor de la universitatile Stanford si Carolina de Nord.
Una dintre primejdiile calatoriilor interplanetare in spatiu este expunerea astronautilor la emisiile de radiatii. Intr-o singura calatorie dus-intors pe Marte in spatiu, corpul astronatului ar asimila 60% din doxa maxima recomandata de radiatii pe viata.
O solutie surprinzatoare pentru astronauti care calatoresc in spatiu ar fi mucegaiul, conform cercetatorilor de la universitatile Stanford si Carolina de Nord. Ei au descoperit ca ciuperca care prospera in zona nucleara de la Cernobil poate bloca radiatiile de pe Statia Spatiala Internationala si ar putea fi adaptata pentru calatoriile pe Luna si pe Marte ale astronautilor.
In apropierea reactorului de la Cernobil, oamenii de stiinta au descoperit recent ciuperci care se inmultesc in conditii inca extreme, posibil prin „radiosinteza”.
Prin radiosinteza, acea ciuperca se poate hrani de fapt cu radiatii prin utilizarea de pigmenti pentru a transforma radiatiile in energie chimica.
Cu acest lucru in minte, echipa de cercetatori a decis sa realizeze un studiu doveditor pe SSI pentru a vedea cum blocheaza acea ciuperca emisiile spatiale asupra astronautilor.
Au pus acele ciuperci pe o zona, iar zona de control nu a fost acoperita cu ciuperci. Dedesubt, o pereche de detectoare de emisii au fost conectat la dispozitive Raspberry Pi pentru a capta nivelurile de emisii electromagnetice venite din spatiu si pentru a masura temperatura si alti parametri.
Ciupercile au supravietuit in mediul de microgravitatie si au scazut nivelul de radiatii din spatiu asupra astronautilor cu aproape doua procente. Acest procent ar putea ajunge pana la 5% daca ciupercile ar inconjura complet un obiect, a calculat echipa.