CERN (Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara) din Elvetia va construi un nou accelerator de particule (care se numeste FCC), cu o circumferinta de 100 de kilometri, peste cea a actualului accelerator care se numeste LHC. S-a dezvaluit si cate miliarde de dolari va costa.
CERN a aprobat planurile de a construi un super-accelerator de 23 de miliarde de dolari si cu o circumferinta de 100 de kilometri, spre deosebire de actualul accelerator LHC al sau care are numai 27 de kilometri.
Noul super-accelerator de particule de 23 de miliarde de dolari va distruge particulele folosind energie de peste 100 TeV pentru a crea mai multi bosoni Higgs, prima data detectati de CERN in 2012.
Aceasta „fabrica Higgs” de 23 de miliarde de dolari va fi cheia pentru a permite fizicienilor sa invete lucruri despre materia intunecata si alte mistere ale modelului standard al fizicii.
„Un astfel de accelerator ar produce cantitati impresionante de bosoni Higgs intr-un mediu foarte ordonat, ceea ce ar ar duce la progrese dramatice in cartografierea interactiunilor diverse ale bosonului Higgs cu alte particule. De asemenea, s-ar permite masuratori de inalta precizie”, a dezvaluit CERN intr-un comunicat de presa. Intr-un nou document de dezvoltare, CERN a subliniat ca prioritatea sa actuala este finalizarea unui upgrade „de inalta luminozitate” al aceleratorului vechi LHC.
Acest lucru ar duce la coliziuni suplimentare, fata de cat poate acum LHC, sporind sansele de a vedea bosonii Higgs si alte particule rare. Viitorul acclerator (FCC) de 23 de miliarde de dolari va fi construit in doua etape.
Prima iteratie propusa de CERN va distruge electronii si pozitronii impreuna pentru a maximiza productia de bosoni Higgs, astfel incat oamenii de stiinta sa poata obtine date mai precise despre particule.
Cea de-a doua versiune propusa de CERN ar fi un accelerator de protoni de 100TeV, conceput pentru a genera particule noi care ar putea extinde sau chiar inlocui modelul standard al fizicii.