Poate ca Statele Unite au in prezent cel mai puternic supercomputer din lume, dar nu se culca pe-o ureche. O cursa internationala a pornit pentru construirea de supercalculatoare de performanta „exascale”.
Statele Unite au cel mai puternic supercomputer din lume, dar acum tara priveste spre viitor. Avand in vedere ca mai multe tari doresc sa construiasca supercomputere de performanta „exascale”, si Statele Unite vor construi asa ceva.
Intel va dezvolta sistemul in parteneriat cu colaboratorul Cray Computing. Supercomputerele exascale sunt capabile sa execute un cvintilion de calcule pe secunda.
China este una dintre tarile care lucreaza cu entuziasm la supercomputerele exascale. Aceasta tara a anuntat in 2018 ca astfel de sisteme au primit deja prototipuri in China si ca Centrul National de Supercalcul al Chinei va putea termina de construit sistemul in a doua jumatate a anului viitor sau in prima jumatate a anului 2021.
Cu siguranta Statele Unite nu vor sa ramana in urma. Secretarul Energiei, Rick Perry, a anuntat acum scurt timp ca Intel va lucra cu Cray Computing pentru a construi primul supercalculator exascale din Statele Unite. Acesta se va numi Aurora.
Intel doreste sa-l livreze Laboratorului National Argonne al Departamentului de Energie al SUA pana in 2021. „Aurora si urmatoarea generatie de supercomputere exascale vor aplica tehnologii AI si de calcul de inalta performanta in zone precum cercetarea cancerului, modelarea climei si tratamentele de sanatate ale veteranilor”, spune Rick Perry.
Detaliile tehnice despre acest proiect de 500 de milioane de dolari al Statelor Unite nu au fost dezvaluite inca, asa nu este clar cat de mult va consuma acest supercomputer exascale. Aurora va folosi procesorul Intel Xeon Scalable, memoria Optane DC a companiei, API-ul One si arhitectura de calcul X.