Cel mai performant supercomputer din lume in acest moment este Fugaku din Japonia. Ceea ce este interesant e ca sistemul din Japonia nu se bazeaza pe procesoare realizate de Intel sau AMD, ci pe procesoare ARM. S-a dezvaluit si cat a costat proiectarea si construirea lui Fugaku.
In aceeasi zi in care Apple si-a anuntat intentia de a trece la propriile cipuri ARM pe Mac, Top500 a incoronat un sistem bazat pe ARM drept cel mai performant supercomputer din lume.
Anuntul marcheaza o premiera, adica prima data cand un sistem cu procesoare ARM ajunge pe primul loc in acea lista. In plus, sistemul se afla in Japonia, nu in Statele Unite sau China, tari care au dominat acea lista in ultimii ani.
In centrul supercomputerului Fugaku al Centrului RIKEN pentru Stiinte de Calcul se afla sistemul A64FX cu 48 de nuclee al Fujitsu. Functionand impreuna, 158.976 dintre aceste cipuri au atins 415,5 petaflops si o performanta de varf de 1 exaflop.
Pentru a pune aceasta performanta in perspectiva, supercomputerul Summit din Statele Unite – care anterior era pe primul loc in acea lista – avea o performanta de 148,8 petaflops.
Fujitsu a folosit designurile pentru procesor de la compania ARM care e acum detinuta de compania SoftBank din Japonia. Sistemul Fugaku performant din Japonia a costat peste un miliard de dolari si a fost nevoie de circa 6 ani pentru proiectare si constructie.
Potrivit The New York Times, cercetatorii din Japonia folosesc deja Fugaku pentru cercetari legate de coronavirusul Wuhan. In ultimii ani, supercomputerele bazate pe x86 care contin procesoare realizate de Intel si AMD au fost cele mai frecvente aparitii in acea lista Top500, doar 4 supercomputere bazate pe ARM aparand pe lista actuala.
Ceea ce este de remarcat la supercomputerul Fugaku din Japonia (cel mai performant din lume) este ca nu include placi grafice dedicate pentru inteligenta artificiala, asa ca e improbabil ca Fugaku isi va pastra locul fruntas.