Cercetatorii de la Universitatea din Maryland, SUA, lucreaza la o camera care are acelasi mod de functionare precum ochiul uman. Acea descoperire a cercetatorilor ar putea duce la camere mai eficiente pentru smartphone-uri si masini autonome.
Un lucru putin cunoscut e ca ochiul uman ar putea pava calea pentru camere mai bune pentru masini autonome si chiar pentru unele mai eficiente pentru smartphone-uri.
Pe masura ce cititi asta, ochii vostri in majoritatea cazurilor scaneaza lent de la stanga la dreapta. Dar chiar si cand nu cititi sau priviti la un obiect fix, acestia sunt in mod constant in miscare.
Acest lucru e cheia calitatii vederii umane si modul in care robotii, masinile autonome si chiar si smartphone-urile ar putea vedea mai clar. O echipa de cercetatori de la Universitatea din Maryland a creat o camera care imita miscarile ochiului uman.
Denumita AMI-EV (Artificial Microsaccade-Enhanced Event Camera) de catre echipa de cercetatori, aceasta foloseste o prisma rotativa cu pana (rotunda, dar o fata a prismei fiind intr-un unghi ascutit) care se roteste in fata unei camere, in acest caz o camera Intel RealSense D435, pentru a misca imaginile in jur.
Chiar daca miscarile sunt mici, acestea sunt destinate sa imite miscarile ochiului uman. Miscarile descriu 3 nivele diferite de deplasari pe care globul ocular le face – rapide, tremuraturi mici (miscari mai lente) si micromiscari care se intampla de multiple ori pe secunda si sunt suficient de mici pentru a fi imperceptibile pentru ochiul uman.
Ultima miscare ne-ar putea permite sa vedem mai clar, mai ales obiectele in miscare in cazul carora ochii nostri se deplaseaza pentru a pune imaginea pe cea mai buna parte a retinei noastre, inlocuind ceata cu forme si culoare.
TechRadar