Cele doua sonde Voyager vechi lansate de Statele Unite in urma cu circa 4 decenii au contribuit recent la o descoperire importanta. Acea descoperire e o premiera.
Sondele Voyager lansate de Statele Unite contribuie in continuare la avansarea stiintei, dupa 4 decenii de la lansarea lor si la miliarde de kilometri distanta.
Cercetatorii din Statele Unite au descoperit o noua forma de explozie de raze cosmice folosind instrumente de la bordul sondelor Voyager 1 si Voyager 2. Exploziile de masa coronara din Soare au creat unde de soc care s-au manifestat mai intai ca unde de electroni care se deplaseaza cu aproape viteza luminii, urmate apoi de undele de soc in sine.
Se pare ca electronii au fost propulsati dupa ce s-au reflectat dintr-un camp magnetic intens la marginea undei de soc, cu miscarea undei si liniile campului magnetic interstelar.
Conceptul nu este unul nou (acesta se intampla cu vanturile solare), dar cercetatorii din Statele Unite nu au mai detectat unde de soc interstelare intr-un mediu nou ca acesta. E o premiera.
Cercetatorii considera ca descoperirile ar putea imbunatati intelegerea radiatiei cosmice si a undelor de soc. De asemenea, ar putea contribui la siguranta astronautilor la radiatii in misiunile indepartate din spatiu. Insasi existenta acestor descoperiri este notabila.
Ambele sonde Voyager utilizeaza echipamente relativ vechi (procesorul lor ruleaza la o frecventa de doar 250KHz, spre deosebire de procesoarele de PC din ziua de azi care functioneaza la frecvente masurate in GHz).
De asemenea, comunicarea cu acele sonde Voyager indepartate necesita o zi si jumatate. Aceste lucruri indica faptul ca tehnologia sondelor inca functioneaza in parametri normali si poate contribui la descoperiri.