In ziua de azi, exista o multime de aplicatii, servicii si dispozitive care ne monitorizeaza in permanenta si aduna date despre noi, ceea ce nu e benefic pentru confidentialitate. Multe companii au sustinut astfel de practici, sustinand ca folosesc datele colectate de la utilizatori pentru a imbunatati produsele si pentru a le optimiza.
Desi acest lucru ar putea fi adevarat, ne imaginam ca multi utilizatori nu sunt prea incantati, din cauza lipsei confidentialitatii. Vestea buna e ca cercetatorii de la Carnegie Mellon au dezvoltat o aplicatie opt-out (de renuntare) care poate fi incredibil de utila pentru confidentialitate si care a fost proiectata pentru a le permite utilizatorilor sa aiba un control mai ridicat asupra lucrurilor care ii monitorizeaza, chiar si atunci cand sunt aflati in public si poate nu stiu neaparat ca se colecteaza date despre ei.
Conform cercetatorilor: „Sa spunem ca camerele publice cu recunoastere faciala si dispozitivele Bluetooth iti monitorizeaza traseul la mall, sau soneriile inteligente sau boxele inteligente. Aplicatia IoT Assistant incredibil de utila iti va permite sa descoperi dispozitivele IoT din jurul tau si sa afli despre datele pe care acestea le colecteaza. Daca dispozitivul ofera optiuni de confidentialitate, cum ar fi inscrierea sau renuntarea la colectarea de date, aplicatia iti va permite sa accesezi acele optiuni”.
Desi aceasta aplicatie pare incredibil utila si de promitatoare pentru confidentialitate, dezavantajul e ca companiile si dezvoltatorii care realizeaza aceste produse si dispozitive vor trebui sa aleaga sa foloseasca aceasta infrastructura.
Asta inseamna ca, daca acestia aleg sa nu o foloseasca, atunci aplicatia va fi inutila. Cu toate acestea, cercetatorii par sa se bazeze pe legi precum GDPR si Legea privind Confidentialitatea Consumatorilor din California, iar acestia cred ca infrastructura lor si aplicatia lor de confidentialitate le va usura companiilor procesul de respectare a acelor legi.