NASA si Agentia Spatiala Europeana au convenit in luna aprilie a acestui an sa afle daca este posibil sa se aduca probe de sol de pe Marte inapoi pe Pamant. In acest scop, Airbus a primit un contract de 5,2 milioane de dolari de la Agentia Spatiala Europeana pentru a dezvolta un concept pentru un rover pentru Marte care va fi capabil sa colecteze acele mostre de pe Marte.
Echipa Airbus din Stevenage, Marea Britanie, a fost selectata pentru ca deja construieste roverul ExoMars care se va indrepta spre Marte in 2021. Dispozitivul companiei Airbus insarcinat cu colectarea probelor de sol va fi diferit de ExoMars care dispune de instrumente stiintifice sofisticate.
Singurul scop al roverului mai rudimentar al Airbus va fi acela de a gasi si colecta recipiente cu mostre de sol de pe Marte pentru care roverul Mars 2020 al NASA se pregateste.
Roverul Mars 2020 al NASA va sapa pentru mostre de sol de pe Marte si le va depozita in peste 30 de tuburi care vor fi plasate in diverse puncte. Ideea este ca, pana in 2026, sa se duca dispozitivul companiei Airbus pe Marte, acolo unde va fi capabil sa detecteze acele recipiente de la distanta, sa se indrepte la locatia lor de unul singur, sa le culeaga cu ajutorul unui brat robotic si apoi sa le tina intr-un spatiu pentru depozitare.
Echipa de fezabilitate de la Airbus pentru acest proiect mentioneaza ca va fi un rover relativ mic care cantareste in jur de 130 de kilograme, dar va trebui sa suporte cerintele exigente care includ acoperirea distantelor mari folosind un nivel ridicat de autonomie si planuindu-si propriul drum zi de zi.
Roverului companiei Airbus i-ar putea lua in jur de 150 de zile pentru a colecta toate recipientele lasate in urma de roverul Mars 2020, dupa care va trebui sa localizeze racheta care l-a dus pe Marte. Recipientele vor fi predate rachetei de dispozitivul Airbus – racheta care apoi va porni si, speram, se va intoarce pe Pamant.