Obiectivele pentru zero emisii de carbon pana in 2050 sunt acum considerate depasite. De fapt, unii indeamna anumite tari sa devanseze acel termen pana in 2040. E vorba despre tarile cu o poluare mai accentuata si care sunt mai dezvoltate.
Cand vine vorba despre abordarea schimbarilor climatice, indeplinirea „neutralitatii de carbon pana in 2050” a devenit o batalie omniprezenta si careia i se epuizeaza timpul.
E vorba despre obiectivele pentru zero emisii de carbon stabilite de orase, state si de administratia Biden din SUA. E marca implicarii unor companii precum cele tehnologice si cele energetice. Dar nu e suficient.
Expertii in climat din lume indeamna la actiuni mai rapide asupra schimbarilor climatice intr-un raport major lansat astazi de Panoul Interguvernamental pentru Schimbarile Climatice al Natiunilor Unite.
Obiectivele pe termen scurt pentru reducerea poluarii cu gaze cu efect de sera au nevoie de o prioritate mult mai ridicata, potrivit celor care ofera suport contracararii acestora.
De asemenea, nu prea mai exista timp la dispozitie pentru a indeplini obiectivele pentru reducerea la zero a gazelor cu efect de sera. Potrivit lui António Guterres, secretar general al Natiunilor Unite:
„Bomba cu ceas pentru schimbarile climatice ticaie. Dar raportul de astazi e un ghid pentru dezamorsarea bombei”.
Emisiile de gaze cu efect de sera care cauzeaza schimbari climatice trebuie sa atinga varful in 2025 pentru ca incalzirea globala sa nu depaseasca limita critica.
In plus, e necesar ca tarile responsabile pentru o mai mare parte din poluare sa adopte o cronologie mai rapida decat tarile emergente, potrivit lui António Guterres.
Acesta a propus o „Agenda de Accelerare” pentru summitul G20 de astazi care le cere tarilor cu economii dezvoltate sa-si devanseze obiectivele pentru zero emisii de carbon „cat mai aproape posibil de anul 2040”.