Acum cateva zile, un satelit de comunicatii al NASA a fost programat pentru a se lansa in spatiu de la Cape Canaveral, Florida, in varful unei rachete Atlas V produsa de United Launch Alliance.
Lansarea in spatiu a fost programata initial pentru mai devreme in aceasta luna, dar a fost amanata dupa ce o antena a fost distrusa in timpul pregatirii pentru lansare.
Dar satelitul, denumit TDRS-M, a fost in cele din urma gata pentru a se indrepta catre orbita. Acesta s-a alaturat unei flote de alti sateliti cruciali pentru operatiunile NASA in spatiu.
Flota este cunoscuta drept Reteaua Spatiala a NASA – o constelatie de sateliti care ii permite agentiei spatiale sa comunice mai bine cu echipamentele aflate in spatiu pe orbita joasa a Pamantului.
Printre acestea se numara multe echipamente de observare a Pamantului ai NASA, precum si telescopul spatial Hubble si Statia Spatiala Internationala. Inainte de retea, NASA obisnuia sa comunice cu satelitii sai din spatiu de pe orbita folosind numai statii radio de la sol, dar acestea veneau cu unele constrangeri de timp.
De exemplu, 15 ani mai tarziu, astronautii puteau comunica cu Pamantul pentru numai 15 procente din fiecare orbita, potrivit NASA. Reteaua Spatiala care a aparut in anii ’80, permite comunicatii 24 de ore pe zi, 7 zile din 7.
Aceasta este alcatuita din aproximativ 7 sateliti Tracking and Data Relay (TDRS) care se afla in spatiu in partea superioara a orbitei, retransmitand comunicatiile dintre echipamentele din orbitele joase si statiile de la sol.
TDRS-M s-a lansat in spatiu, iar satelitul NASA va fi numit TDRS-13 si va fi activ in retea pana la mijlocul anilor 2020. Lansarea in spatiu a TDRS a fost programata pentru 3 august, dar a fost amanata dupa ce o antena a dispozitivului a fost avariata.
La o conferinta de presa, NASA a clarificat ca antena a fost avariata atunci cand o macara care se pregatea sa ridice satelitul a coborat si a intrat in echipament.