Exista mai multe modalitati prin care medicii pot detecta celule (unitati structurale ale fiintelor vii) canceroase, dar avand in vedere ca exista miliarde, daca nu trilioane de astfel de unitati, acest lucru ar putea necesita ceva timp si ar putea incetini procesul de tratament sau, in unele cazuri, medicii ar putea sa le omita in intregime.
Cu toate acestea, datorita eforturilor cercetatorilor de la Universitatea din Michigan, Statele Unite, acest lucru se poate schimba multumita unui cip. Dupa cum poti vedea in imaginea de mai sus, cercetatorii au dezvoltat un cip cu un model asemanator unui labirint.
Acesta este un cip microfluidic in forma de labirint care se pare ca poate ajuta la separarea celulelor canceroase de restul din fluxul sanguin. Asta se datoreaza utilizarii fizicii, si anume ca curbele vor ajuta la impingerea celor canceroase mai mari inainte, in timp ce cele mai mici si obisnuite se vor agata de pereti.
Potrivit cercetatorilor, „Labirintul in spirala sorteaza continutul substantei hematologice in functie de dimensiunea celulelor, celulele albe si rosii acumulandu-se in diferite parti ale canalului de fluid. Un numar de forte sunt in joc: in interiorul unei curbe, vartejul impinge particulele departe de perete. Celulele mari canceroase sunt impinse un pic mai greu decat cele albe mai mici. In afara curbei, particulele mai mici sunt atrase de perete”.
De asemenea, se mai spune ca aceasta metoda cu cipul labirint este mai rapida decat metodele conventionale si ca poate dura cateva minute pentru a identifica celulele canceroase.
Aceasta metoda poate fi chiar imbunatatita prin adaugarea unui alt cip in forma de labirint. In prezent, acest cip labirint este utilizat in studii clinice pentru a ajuta la izolarea celulelor canceroase de la pacientii cu o forma agresiva de cancer mamar.