Oamenii de stiinta au descoperit o noua luna care orbiteaza in jurul Pamantului, dar si in jurul Soarelui, simultan cu Pamantul. Aceasta noua luna a planetei e practic un asteroid care orbiteaza in jurul Terrei de peste 2000 de ani.
Recenta descoperire a unui nou asteroid denumit 2023 FW13 nu e doar pentru un asteroid in trecere. Conform stirilor, noul obiect cosmic e practic un companion antic al Pamantului.
Poate fi considerat o noua luna care orbiteaza in jurul planetei, inca din anul 100i.Hr. In plus, astronomii cred ca aceasta noua luna va ramane prin preajma acestei planete pana cel putin in anul 3700, ceea ce inseamna ca asteroidul va calatori prin spatiu cu Pamantul in urmatorii mii de ani.
De asemenea, 2023 FW13 e pe o orbita elaborata, calatorind jumatate din drum spre Marte, dupa care cealalta jumatate spre Venus. Oamenii de stiinta au descoperit acest asteroid intrigant mai intai pe 28 martie, utilizand telescopul PAN-STARRS care se afla pe un vulcan stins din Hawaii si care captureaza fotografii cu cerul noptii pentru a identifica noi asteroizi, planete si stele.
2023 FW13 (noua luna a planetei) e doar unul dintre obiectele cosmice pe care acest telescop le-a reperat. Un alt exemplu ar fi o cometa de dimensiunea Muntelui Everest.
Astronomii cred ca asteroidul 2023 FW13 impartaseste o orbita similara cu o alta luna mai mica care e denumita Mamo’oalewa (2016 HO3). Acel asteroid e estimat la o dimensiune de 20 de metri.
Desi se deplaseaza in jurul planetei Pamant, conform astronomilor, Soarele are o influenta mult mai mare asupra noii luni a planetei. Cu toate acestea, Pamantul ii perturba orbita intr-o anumita masura, motiv pentru care se deplaseaza prin preajma acestei planete. Inca se deplaseaza in jurul Soarelui, orbitand steaua din centrul sistemului solar in acelasi interval de timp ca Pamantul.