Cu toti stim cum sunt si de ce tipuri sunt bateriile. Vorbim aici de bateriile AA si AAA, precum si de cele pentru smartphone-uri. Bateriile pentru smartphone-uri au intotdeauna o forma rectangulara si nu sunt deloc subtiri ca foaia de hartie.
Ei bine, microbateria holografica este diferita pentru ca are o grosime de doar 10 micrometri. Pentru a pune acest lucru in perspectiva, trebuie sa precizez ca un fir de par are o grosime de 100 de micrometri. De mult timp se stie faptul ca oamenii de stiinta si companiile se straduiesc din greu sa creeze un nou tip de baterie holografica.
Se pare ca au reusit pentru ca o echipa de ingineri de la Universitatea din Illinois, Statele Unite, au creat o microbaterie holografica care are o latime de doar 2 milimetri si o grosime de doar 10 micrometri. Bateria holografica are o suprafata de doar 4mm patrati si o pierdere a capacitatii de inmagazinare a energiei de 12% odata cu numarul de incarcari. Pentru a va putea imagina dimensiunea microbateriei holografice cu grosime de 10 micrometri, fotografia de deasupra prezinta microbateria holografica care are dimensiunile de 2mm pe 2mm.
„Dispozitivele de mici dimensiuni folosesc de obicei energie furnizata din afara cipului din cauza dificultatilor in miniaturizarea tehnologiilor de stocare a energiei”, a spus Paul Braun, un profesor de inginerie si stiinta a materialelor de la Universitatea din Illinois. Oamenii de stiinta spun ca microbateria va putea fi produsa cu mijloacele actuale de fabricare, ceea ce inseamna ca investitiile in alte tehnici de fabricare nu vor fi necesare.
Microbateria va fi perfecta pentru cipuri, dar si pentru alte cateva dispozitive minuscule, cum ar fi senzorii, implanturile medicale si transmitatorii radio. Aceasta microbaterie cu grosime de 10 micrometri ne arata faptul ca bateriile, cel putin pentru dispozitivele minuscule, vor progresa si vor deveni mult mai bune.
Luna trecuta, o echipa de cercetatori de la Universitatea Stanford, Statele Unite, a dezvoltat o baterie din aluminiu care iti poate incarca smartphone-ul in doar 60 de secunde. Dar, in final, s-ar putea sa nu fie o surpriza ca hologramele i-au ajutat pe ingineri sa creeze baterii mai bune. La urma urmei, poate am trait intr-o holograma in tot acest timp.