Avand in vedere ca Facebook si Google continua sa lupte impotriva stirilor false, in special in timpul crizelor precum atacul armat din Las Vegas, inmultirea unor astfel de continuturi false ar putea parea de neoprit.
Daca asta este ceea ce crezi tu, afla ca te afli intr-o (usoara) majoritate. Un sondaj Pew in care au fost chestionati peste 1100 de experti in tehnologie si cercetatori a constatat ca 51% dintre ei cred ca problema stirilor false va continua sa se inrautateasca in urmatorul deceniu.
Cand li s-a cerut sa explice rationamentul, ambele grupuri de experti in tehnologie si-au axat perspectivele asupra potentialului tehnologiei de a impiedica (sau de a esua sa impiedice) oamenii sa adopte agendele lor mai putin nobile.
In practica, asta s-a referit si la oficialii rusi care au influentat alegerile din 2016 din Statele Unite si la consecintele acestora, iar eforturile lor incununate de succes au deschis usa altor oameni de rea credinta cu motivatii rele.
Expertii care cred ca tehnologia nu va rezolva problema au avut doua argumente majore: Continutul placut oamenilor va incuraja in mod inevitabil masinariile de stiri false, iar avansul tehnologic va depasi capacitatea noastra de a intelege si de a le controla.
Expertii in tehnologie care reprezinta cele 49 de procente cred ca vom putea controla aparitia stirilor false prin eventuale solutii tehnologice, impreuna cu capacitatea noastra umana de a recunoaste o amenintare colectiva si de a crea colectiv o solutie.
Raspunsuri mai ample pot fi gasite pe pagina sondajului. Intre timp, titanii in tehnologie inca se lupta sa produca solutii pentru a stopa valul de stiri false. Facebook continua sa prezinte solutii posibile, cum ar fi aplicarea algoritmilor pentru a furniza un feedback pentru verificarea faptelor, dar stirile false continua sa se strecoare, asa cum am vazut acum ceva timp cu anunturile Google. Si, bineinteles, mai exista si Twitter.