Pe langa posibilitatea de a urmari filme prin streaming, companiile au permis clientilor si sa cumpere filme. Dar de aici rezulta o intrebare juridica interesanta: daca clientii au cumparat acele lungmetraje inseamna ca le detin? Pentru ca, intr-un fel, e ca si cum ai cumpara o copie fizica a unui film pe DVD sau Blu-ray, cazuri in care detii acel film intr-o anumita masura. Cu toate acestea, compania Amazon din Statele Unite sustine ca lungmetrajele cumparate prin intermediul platformei sale Amazon Prime Video nu sunt de fapt detinute de client.
Acest lucru rezulta dintr-un proces judecatoresc in care o anumita Amanda Caudel a adus Amazon in instanta pentru ceea ce ea sustine ca este o concurenta neloiala si o publicitate falsa pentru Prime Video.
Amanda Caudel sustine ca Amazon isi rezerva dreptul de a incheia accesul clientilor la continutul cumparat prin intermediul serviciului sau Prime Video.
Amazon, pe de alta parte, a sustinut ca filmele cumparate prin intermediul platformei Prime Video nu sunt de fapt detinut de client, ci este vorba mai degraba despre inchirierea filmelor pe o perioada nedeterminata de timp, pana cand acestea sunt eliminate din orice motive, cum ar fi restrictiile de licenta.
Potrivit avocatului David Biderman al Amazon: „Cel mai relevant acord aici – Termenii de Utilizare Prime Video – este prezentat clientilor la fiecare cumparare de continut digital de pe Amazon Prime Video. Acesti Termeni de Utilizare mentioneaza in mod expres ca cumpatorii obtin doar o licenta limitata pentru vizionarea lungmetrajului si ca continutul cumparat poate deveni indisponibil din cauza restrictiei licentei furnizorului sau din alte cauze”.
Este o epoca interesanta in care serviciile de abonament se afla pe o panta ascendenta. Aceste servicii isi rezerva dreptul de a elimina filme pe care clientii le-au cumparat.