Cercetatorii din Canada au dezvaluit o camera care poate captura clipuri video la 4,8 milioane de cadre pe secunda, o rata de cadre superioara tuturor celorlalte camere rapide.
O camera inovativa capabila sa captureze 4,8 milioane de cadre pe secunda a fost dezvoltata de oamenii de stiinta canadieni. Ceea ce diferentiaza aceasta camera de cele comerciale deja existente nu e doar viteza remarcabila, dar si costul semnificativ mai redus, datorita utilizarii de componente deja disponibile in comert.
Aceasta realizare e detaliata intr-un studiu publicat in revista Optica. Obiectivul principal al cercetarii a fost sa se inventeze un mijloc ieftin de capturare clara si ultrarapida a imaginilor si a miscarilor care de obicei necesita echipamente cu preturi care depasesc 100.000 de dolari.
Echipa de cercetare, compusa din experti ai Institutului National de Cercetare Stiintifica (INRS), Universitatea Concordia din Canada si Meta Platforms Inc., a fost cea care a prezentat camera DRUM (diffraction-gated, real-time ultrahigh-speed mapping).
Acest dispozitiv al oamenilor de stiinta din Canada poate captura evenimente dinamice cu doar o expunere si la o remarcabila rata de cadre pe secunda de 4,8 milioane. Inovatia-cheie care permite aceasta viteza extraordinara e metoda „time-gating” cunoscuta ca difractie optica in functie de timp.
In esenta, aceasta tehnica controleaza cand anume lumina ajunge la senzor, prin deschiderea si inchiderea rapida a unui obturator de mai multe ori inainte de a captura imaginea.
Dr. Jinyang Liang, un profesor asistent la INRS, a creat aceasta metoda prin valorificarea dualitati spatiu-timp a luminii. Construirea acestei camere se bazeaza pe dispozitive digitale micromirror (DMD-uri), folosite de obicei in proiectoare, dar acum intr-un mod neconventional.