Un startup din Silicon Valley a terminat ceea ce pare a fi prima calatorie comerciala de transport intern de marfa cu un camion autonom care a realizat o cursa de 4500 de kilometri transportand 18.000 de kilograme de unt.
Problema cu livrarea de marfuri cu camioane este ca e nevoie de soferi. Soferii, fiind oameni, obosesc dupa mai multe ore de condus si trebuie sa opreasca si sa se odihneasca.
Iar faptul ca soferii sunt presati sa indeplineasca anumite termene limita agraveaza lucrurile, pentru ca acestia ar putea incepe sa conduca neglijent.
Astfel, pot aparea accidente, ceea ce nu e ideal. Dar aici si-ar putea dovedi utilitatea camioanele autonome. Acestea, neavand nevoie de soferi umani, pot calatori zi si noapte si sa se opreasca doar pentru alimentare.
De fapt, Plus.ai a anuntat ca a testat cu succes aceasta idee cu un camion autonom care a livrat unt din Tulare, California, pana in Quakertown, Pennsylvania.
Camionul autonom care transporta marfa a calatorit pe o distanta de 4500 de kilometri pe care i-a parcurs in mai putin de 3 zile. Au fost transportate peste 18.000 de kilograme de unt.
Acesta s-a deplasat fara interventie umana, dar avea un sofer uman de siguranta la bord gata sa preia controlul in cazul in care ceva nu e in regula.
A mai existat si un inginer de siguranta care a observat cum a avut loc intreaga calatorie. Potrivit cofondatorului si directorului de operatiuni al companiei, Shawn Kerrigan, camionul autonom nu a avut nevoie de soferul uman in niciun moment al transportarii marfii.
Deci sistemul camionului autonom care transporta marfa nu a avut nevoie sa predea controlul soferului uman in cei 4500 de kilometri. Desi ar putea trece ceva vreme pana ce vom incepe sa vedem asa ceva populand soselele, acest test arata ca ideea e fezabila.