Google a dezvoltat un cip cuantic incredibil de capabil. De exemplu, o sarcină pe care cele mai rapide supercomputere o pot îndeplini în 10 septilioane de ani, noul cip cuantic o poate finaliza în mai puțin de 5 minute.
Laboratorul de calcul cuantic al Google a atins un progres major cu noul său cip, Willow. Acel cip cuantic finalizează o sarcină de calcul în sub 5 minute, aceeași sarcină pe care celor mai rapide supercomputere le-ar putea lua 10 septilioane de ani sa o îndeplinească.
Această realizare o depășește pe cea din 2019 a Google. Atunci, cipul său cuantic a rezolvat o problemă de matematică în 3 minute, comparativ cu 10.000 de ani pe un supercomputer.
Progresul pentru reducerea erorilor e avansul-cheie al Google, aceasta fiind o provocare importantă în calculul cuantic. Computerele cuantice, spre deosebire de computerele tradiționale, nu folosesc biți, ci qubiți.
Astfel, acestea pot reprezenta stări multiple simultan. Cu toate acestea, din cauza interacțiunilor cu mediul lor, qubiții sunt predispuși la erori. Compania Google din SUA a redus această problemă.
Acest lucru a fost posibil prin creșterea numărului de qubiți și prin implementarea de corecții de erori în timp real. Astfel, s-a obținut ceea ce e cunoscut ca fiind performanță „sub prag”.
Acesta e un pas esențial pentru scalarea calcului cuantic. Cercetarea Google a fost publicată în revista Nature și marchează un progres semnificativ față de 1995, anul în care corectarea cuantică de erori a fost prima dată propusă.
Cipul cuantic Willow conține 105 qubiți și e descris ca având „cea mai bună performanță din clasa sa”. Obiectivul companiei Google e să ajungă la un nivel de calcul „util și neconvențional” care să aibă relevanță pentru aplicații din lumea reală, inclusiv colectarea de date AI, descoperiri de noi medicamente, designuri eficiente de acumulatori și avansuri în fuziunea de energie.