Agentia Spatiala Europeana (ESA) va crea eclipse solare proprii, prin intermediul a doi sateliti lansati in spatiu. Distanta dintre cei doi sateliti va fi mentinuta la 150 de metri in spatiul cosmic.
Agentia Spatiala Europeana se pregateste sa creeze propriile sale eclipse solare, astfel incat cercetatorii sa poata studia una dintre cele mai dificile parti ale anatomiei Soarelui: coroana sa solara fierbinte.
Pentru a face acest lucru, ESA spera sa lanseze doua nave spatiale separate, la 150 de metri distanta intre ele si aliniate pentru ca acel satelit (denumit „occulter”) sa blocheze totul in afara de coroana solara pentru celalalt satelit care o va observa folosind un instrument numit coronograf.
Misiunea celor doua nave spatiale/ sateliti va fi sa pluteasca „in formatie precisa si cu precizie milimetrica”, folosind navigatia prin satelit, legaturi prin satelit pe baza radio, camere si un fascicul laser reflectat intre ele.
Directorul de tehnologie al ESA, Dietmar Pilz, a declarat ca determinarea celor doua nave spatiale sa „actioneze ca si cum ar fi un instrument enorm de 150 de metri”, pentru a crea eclipse solare, va fi o provocare extrem de dificila.
Agentia Spatiala Europeana spune ca vizeaza 6 ore de observari pentru fiecare dintre orbitele de 19 ore si 36 de minute ale satelitilor. Un motiv pentru care oamenii de stiinta ai Agentiei Spatiale Europene sunt atat de dornici sa studieze coroana solara consta in rolul sau asupra vremii sistemului nostru solar.
Pe langa faptul ca e in mod misterios mai fierbinte decat suprafata Soarelui, aceasta contribuie la vantul solar, iar ejectarile coronale in masa au efecte potentiale pe Pamant, variind de la luminile care danseaza pe cerul Pamantului la poli (aurorele) pana la pene de curent raspandite.