Timp de ani de zile, oamenii de stiinta au fost confuzi in legatura cu efectul pe care eclipsele solare il au asupra norilor. Nu asupra tuturor. Dar, de fiecare data cand se intampla o eclipsa solara, iar soarele e obstructionat chiar si numai 15% de catre luna, norii cumulus par sa dispara.
Un grup de oameni de stiinta de la Institutul Regal de Meteorologie din Tarile de Jos si de la Universitatea de Tehnologie Delft s-au hotarat sa afle de ce eclipsele solare au acest efect, avand in vedere ca intelegerea acestui lucru va fi importanta pentru validarea unor solutii pentru schimbarile climatice care au aparut in ultimii ani.
Mai notabil, solutiile care sugereaza sa blocam parti din soare sunt cele care ii ingrijoreaza pe oamenii de stiinta, mai ales daca nu putem intelege de ce acesti nori dispar atunci cand soarele e blocat de luna intr-o eclipsa solara, chiar si partial.
Dar de ce e asta o problema? Norii se comporta in mod normal ca o suprafata reflectorizanta pentru caldura venita de la soare, trimitand acea caldura inapoi in spatiu.
Astfel, cu mai putini nori pe cer, mai mult din caldura soarelui va ajunge pe Pamant, crescand temperaturile globale. Asadar, de ce se intampla acest lucru? Pe baza simularilor proiectate pentru a determina efectul unei eclipse solare asupra anumitor nori, oamenii de stiinta cred ca ar putea avea legatura cu racirea solului.
Atunci cand soarele e blocat intr-o eclipsa solara, solul se raceste, acest lucru creand curenti de aer ascendenti. Acesti curenti de aer duc la disiparea norilor cumulus. Apoi, atunci cand soarele reapare din spatele lunii, solul se incalzeste din nou, cauzand stoparea curentilor de aer, ceea ce duce la formarea din nou a norilor cumulus.