S-a descoperit ca e posibil ca o stea s-a apropiat suficient de mult de sistemul nostru solar incat a cauzat o schimbare a modului in care Pamantul orbiteaza in jurul Soarelui.
O stea in trecere prin sistemul nostru solar – denumita HD-7977 si descoperita de oamenii de stiinta – ar fi putut altera orbita Pamantului acum peste 3 milioane de ani in urma, au descoperit cercetatorii.
Un studiu publicat in The Astrophysical Journal Letters sugereaza ca o stea cunoscuta ca HD-7977 ar fi schimbat complet modul in care planeta noastra orbiteaza in jurul Soarelui, avand repercusiuni de durata asupra modului dezvoltarii Pamantului.
Cercetatorii estimeaza ca HD-7977 a trecut prin sistemul nostru solar acum circa 2,8 milioane de ani in urma. Acestia cred ca acea stea s-a apropiat la nu mai mult de 31.000 de unitati astronomice (AU) de Soare, dar acest numar variaza in functie de cercetatorul pe care il intrebati.
Unii cercetatori cred ca acea stea s-a apropiat la 4000 de unitati astronomice de Soare. Sansele ca acest lucru sa se fi intamplat sunt foarte mici, dar daca s-a intamplat, ar fi ceva foarte semnificativ.
Ceea ce e intrigant la aceasta teorie e faptul ca stelele care trec atat de aproape de Soare prin sistemul nostru solar nu sunt ceva foarte neobisnuit. O stea trece la 50.000 de unitati distanta de Soare la fiecare un milion de ani, estimeaza cercetatorii.
Si la 10.000 de unitati astronomice la fiecare 10 milioane de ani. Dar simularile orbitale inverse arata faptul ca intalnirea apropiata a astrului HD-7977 de sistemul nostru solar n-ar fi fost suficienta pentru a schimba usor orbita Pamantului.
Ideea se bazeaza pe faptul ca orice variatii usoare ale orbitei unor giganti gazosi precum Jupiter si Saturn ar fi dus la schimbari si la orbita Pamantului.
Ca atare, steaua in trecere prin sistemul nostru solar ar trebui doar sa perturbeze orbita planetelor Jupiter sau Saturn pentru o sansa de a vedea acele schimbari reverberate si asupra Pamantului, schimband astfel si orbita planetei noastre.