Un nou studiu al oamenilor de stiinta a dus la concluzia ca incendiile de vegetatie pot duce la niveluri alarmante in aer ale unui metal toxic. Acesta e crom 6.
Un nou studiu a gasit si mai multe motive sa fim alarmati de expunerea la fumul incendiilor de vegetatie, pe langa cenusa si praful lasat in urma. Conform noilor descoperiri ale cercetatorilor, aceste evenimente par sa creasca in aer nivelurile unui metal toxic cunoscut ca crom 6.
Acest metal toxic a fost adus in atentie de activistul de mediu Erin Brockovich care a contribuit la descoperirea si raspandirea constientizarii contaminarii in Hinkley, California.
Acum, cercetatorii de la Universitatea Stanford au descoperit ca intensitatea caldurii incendiilor precum cel Kincaid Fire din noiembrie 2019 e suficient de mare pentru a produce crom 6, lasand aerul otravit.
Folosind informatii adunate din urmele incendiilor Kincaid Fire si Hennessy Fire, cercetatorii au descoperit ca intensitatea caldurii accelereaza drastic conversia crom 3, care apare in mod natural, in starea sa mult mai toxica, crom 6, mai ales in zone care sunt bogate in metale.
Cercetatorii spun ca producerea lui crom 6 e chiar mai amplificata atunci cand contabilizati si combustibilii fosili, precum si diferite tipuri de plante, avand in vedere ca plantele si combusitibilii fosili contribuie la cresterea temperaturii incendiului de vegetatie si ofera un volum ridicat de crom 3 de convertit.
Dupa ce crom 3 e convertit in crom 6, oamenii de stiinta spun ca metalul toxic poate fi apoi transportat in fumul incendiului de vegetatie, dar si prin suprafata solului zonelor afectate. Apoi, metalul toxic poate ramane in suprafata timp de aproape un an de zile.