Oamenii de stinta au aflat de ce primele galaxii ale universului sunt atat de luminoase in fotografiile capturate de telescopul spatial James Webb. Acestia credeau initial ca modelele lor cosmologice sunt defecte.
Imaginile luminoase capturate de telescopul spatial James Webb cu unele dintre primele galaxii ale universului i-au uluit pe oamenii de stiinta luni de zile, acestia incercand sa afle daca modelul nostru standard al universului si cum a evoluat acesta sunt complet defecte.
Un nou studiu aduce lumina asupra fenomenului care i-a derutat pe multi, demonstrand ca modelele noastre nu sunt in intregime defecte. Studiul apare in The Astrophysical Journal Letters si explica cum izbucnirea formarii stelelor in acele galaxii timpurii ale universului capturate de telescopul spatial James Webb ar fi putut cauza nivelele „imposibile” de lumina pe care le-am vazut.
Daca e adevarat, teoria ar putea explica aceasta descoperire intriganta care i-a determinat pe multi astronomi sa fie ingrijorati in legatura cu validitatea modelelor ale galaxiilor universului.
Noul studiu asupra galaxiilor se bazeaza intens pe simularile computerizate care le-au permis oamenilor de stiinta sa dovedeasca ca deviatiile de la modelul nostru standard al cosmologiei a trebuit sa fie asociat cu izbucnirea formarii stelelor, avand in vedere ca aceste galaxii cu masa redusa nu ar fi dus la cantitatea de gaz, praf si stele pentru a crea tipare atat de luminoase si vii.
Desi e adevarat ca observatoare precum James Webb ne permit sa aflam mai multe despre universul primordial, unele dintre aceste descoperiri au amenintat cu zdruncinarea din temelii a intregului nostru model cu privire la cum a evoluat universul cu galaxiile sale dupa Big Bang. Cu toate acestea, daca e sa credem aceste simulari, modelul nostru nu e complet defect, doar ca n-am luat in calcul totul.