Telescopul spatial James Webb a capturat cea mai detaliata imagine a Supernovei 1987A capturata vreodata. Imaginile prezinta mai degraba ramasitele acelei supernove.
Telescopul spatial James Webb e cel mai puternic telescop spatial pe care oamenii l-au construit vreodata. Acea putere ne-a permis sa privim mai adanc in univers decat oricand vreodata.
Ei bine, observatiile facute prin intermediul acestuia ne-au oferit o noua perspectiva asupra emblematicei Supernove 1987A, dezvaluind structuri ascunse care au permis oamenilor de stiinta sa modeleze ramasitele acelei supernove situate in profunzimea universului.
Noua imagine, lansata de echipa James Webb, prezinta ramasitele in detalii vii. Capturate folosind camera NIRCam a telescopului spatial, imaginile prezinta o zona centrala care arata similar cu o gaura de cheie.
Echipa Webb spune ca aceasta structura centrala din imagine e alcatuita din gaz si praf aglomerat care sunt atat de dense incat instrumentele IR ale telescopului spatial James Webb nu le pot strapunge.
Gaura neagra din centru e inconjurata de un inel luminos ecuatorial care permite formarea unei centuri in jurul centrului, oferind pentru 1987A forma sa emblematica.
Aceste structuri centrale – care sunt facute din gaz si praf – sunt cele despre care echipa Webb spune ca ofera inelelor exterioare ale supernovei forma lor de clepsidra.
Aceste imagini capturate de James Webb ofera cea mai detaliata si de inalta rezolutie privire pe care am avut-o vreodata asupra 1987A care a fost studiata in profunzime de la descoperirea acesteia.
Cu toate acestea, observatiile anterioare facute cu telescopul Spitzer al agentiei spatiale NASA nu au fost capabile sa ofere atat de multe detalii despre functionarea interna a ramasitelor supernovei.