Roverul Chandrayaan-3 al Indiei a aselenizat pe 23 august. Intre timp, acesta s-a deplasat pe suprafata satelitului natural. Aselenizarea nu e importanta doar pentru India, ci si pentru misiunile spatiale ale altor tari, inclusiv cu echipaj uman.
A fost nevoie de cateva incercari, dar India a devenit prima tara care a aselenizat la Polul Sud al Lunii. In plus, roverul Chandrayaan-3 se deplaseaza pe Luna, explorand vasta suprafata a satelitului natural al Pamantului.
Dupa ce a aselenizat pe 23 august, roverul Chandrayaan-3 al Indiei a facut primii sai pasi pe suprafata lunara cateva zile mai tarziu. Dupa aproape o saptamana, roverul a reusit sa se deplaseze pe o distanta destul de mare fata de naveta spatiala care l-a dus pe Luna, depasind chiar si un crater de 4 metri a carei evitare a fost necesara, prin reurmarirea pasilor sai.
Punctul de aselenizare al misiunii Chandrayaan-3 e o locatie critica pentru explorarea Lunii. Cunoscuta ca Shiv Shakti Point, aceasta locatie va fi fara indoiala baza a multor explorari lunare viitoare.
Mai ales ca mai multe misiuni precum Artemis III a NASA planuiesc sa duca din nou oameni pe suprafata satelitului natural. In timp ce Chandrayaan-3 exploreaza Luna, sa speram ca roverul va afla mai multe despre Polul Sud, inclusiv daca exista sau nu tinte speciale pe care misiunile viitoare de aselenizare ale agentiei spatiale din India ar trebui sa se concentreze.
Dar aceasta misiune de aselenizare cu Chandrayaan-3 e critica nu doar pentru semnificatia sa istorica la nivel national a Indiei. Ducerea cu succes a unui rover pe Luna, mai ales in acea regiune, e un lucru cheie pentru a afla mai multe despre locul in care planuim sa punem oameni in viitorul deceniu.
Prin explorarea Polului Sud cu roverul Chandrayaan-3 si vazand pe viu lucrurile, agentia spatiala din India si cele ale altor tari pot folosi datele adunate pentru a planui puncte de aselenizare pentru viitoarele misiuni.