Conform unor cercetatori care au publicat o cercetare in revista Nature, un anumit aspect al nucleului central al Pamantului e diferit de cum credeau oamenii pana acum. E compus intr-adevar din metale, dar nu e fin, ci are asperitati.
E simplu sa privim nucleul central al Pamantului si sa ne imaginam textura unei mingi solide si rotunde din fier. Cu toate acestea, o noua cercetare publicata in aceasta luna in revista Nature ar putea demonstra contrariul.
Desi multi cred ca nucleul Pamantului e constituit din straturi, acesta a fost deseori ilustrat ca fiind o sfera din fier si alte metale.
Cu toate acestea, conform cercetatorilor, nucleul (miezul) Pamantului are asperitati. De ce nu am gasit dovezi ale acestor asperitati anterior? Conform noii cercetari, acest lucru se datoreaza micilor diferente in undele seismice care calatoresc din miez si inapoi si care nu pot fi masurate cu un singur instrument.
In schimb, cercetatorii au trebuit sa se bazeze pe o retea de 20 de grupuri de seismometre situate peste tot in lume. Acest lucru le-a permis cercetatorilor sa detecteze semnale foarte mici din exploziile nucleare subterane care au oferit o cale de a masura asperitatile despre care se crede acum ca apar pe miezul Pamantului.
Acele asperitati ofera nucleului central al Pamantului o textura stranie care nu e chiar fina. Experimente similare din trecut care vizau cartografierea miezului s-au bazat doar pe un seismometru sau s-au focusat doar pe anumite portiuni ale nucleului.
Semnalul care provine de la nucleul central al Pamantului e aproape imperceptibil, potrivit cercetatorilor. Motiv pentru care cercetatorii doreau sa aiba atat de multe seismometre focusate pe fiecare semnal individual care revine. Aceste „ecouri bebe”, asa cum le numesc cercetatorii, sunt foarte greu de vazut in datele seismice traditionale.