Telescopul Spatial James Webb a analizat doua dintre cele vechi galaxii obervate vreodata. La acea vreme, universul (acum cu o vechime de 13,8 miliarde de ani) avea o vechime de pana intr-un miliard de ani.
Telescopul Spatial James Webb a reusit sa faca lucruri nebunesti. Nu doar ca a capturat niste imagini uimitoare cu universul, dar a si analizat 11,5 miliarde de ani din trecutul nostru. Utilizand Telescopul Spatial James Webb, astronomii au analizat mai profund trecutul, reperand lumina unor dintre cele mai vechi galaxii (aglomerari de stele) observate vreodata.
Cele doua galaxii observate au fost vazute cu Telescopu;l Spatial James Webb atunci cand universul nostru avea o vechime de mai putin de 1 miliard de ani. Universul e estimat la o vechime de aproximativ 13,8 miliarde de ani.
Astfel, cele doua galaxii sunt unele dintre cele mai vechi aglomerari de stele observate pana in prezent. Conform astronomilor, lumina acestor aglomerari de stele a avut nevoie intre 12,9 si 12,8 miliarde de ani pentru ajunge pe Pamant.
Observatiile cu Telescopul Spatial James Webb asupra acestor quasari vechi au dezvaluit ca masa acestor aglomerari de stele e intre 130 de miliarde si 30 de miliarde de ori masa Soarelui si ca masa gaurilor negre din acele aglomerari de stele e intre 1,4 miliarde si 200 de milioane de ori masa Soarelui.
Aceasta informatie nu doar ca e lamuritoare asupra acestor aglomerari de stele timpurii, dar si arata faptul ca masa acestor galaxii timpurii si gaurile lor negre e similara cu ceea ce putem vedea in observatiile unor aglomerari de stele mai recente.
Consideram quasarii ca fiind unele dintre cele mai extreme entitati cosmice din univers. Si din motive fondate. Aceste entitati sunt alimentate de gauri negre masive inconjurate de praf si gaz, mare parte din acestea fiind acumulat de gaurile negre din centrul galaxiilor.
Quasarii sunt cunoscuti in special datorita luminii lor intense si, desi toate galaxiile au gauri negre masive in centru, nu toate gaurile negre devin quasari.