Cercetatorii din Geneva au conchis ca exista posibilitatea ca universul nu se extinde deloc, negand teoria initiala a lui Albert Einstein conform careia universul se extinde constant.
Teoria lui Albert Einstein conform careia cosmosul se extinde ar putea fi gresita. Sau cel putin aceasta e ideea raspandita de un nou studiu publicat de un grup de cercetatori in revista Classical and Quantum Gravity mai devreme in aceasta luna.
Studiul cercetatorilor a fost condus de Lucas Lombriser, un fizician teoritician care lucreaza la Universitatea din Geneva. Lucas Lombriser a declarat pentru Live Science ca cercetatorii din Geneva au privit cosmosul printr-un nou obiectiv si au descoperit ca e posibil ca universul nu se extinde deloc.
Pana acum, teoriile care exista de multa vreme indicau ca anumite elemente ale spectrului luminii reprezinta un semn ca universul se extinde constant, mutand obiectele mai departe de noi.
In plus, cercetarile recente au sugerat ca ritmul extinderii universului devine mai rapid. Acest proces e deseori numit constanta cosmologica, sau lambda.
Cu toate acestea, acest concept a fost problematic de cand Albert Einstein l-a descris prima data, pentru ca observatiile pur si simplu nu se potrivesc cu predictiile pe care cercetatorii le-au realizat atunci referitor la cat de rapid ar trebui sa se extinda cosmosul.
Asa ca unii cercetatori au propus ca ar putea exista alte particule sau forte care pot explica discrepanta. In loc sa se bazeze pe acea constanta cosmologica, Lucas Lombriser spune ca teoria initiala a lui Albert Einstein cum ca universul e plat si static ar putea fi de fapt cea corecta si ca ar putea fi vorba despre particule care isi schimba masa, nu de galaxii care se indeparteaza de noi in timp ce universul se extinde. Noua teorie a cercetatorilor se bazeaza masiv pe materia intunecata despre care se crede ca reprezinta 80% din masa cosmosului.