Prin intermediul Telescopului Spatial James Webb, astronomii au descoperit ceva suprinzator la evolutia universului in ultimele miliarde de ani.
Telescopul Spatial James Webb al agentiei spatiale NASA din SUA a oferit astronomilor un acces fara egal la secretele universului nostru. Cel mai notabil, le-a permis astronomilor sa inteleaga mai bine universul timpuriu, cum s-a schimbat in ultimele miliarde de ani si ne-a oferit imagini mai bune asupra modului in care ar fi putut arata lucrurile atunci.
Recent, telescopul spatial a oferit lamuriri asupra uneia dintre cele mai importante surse a evolutiei universului timpuriu. Galaxiile pe care le stim si le vedem astazi nu au fost intotdeauna asa cum le vedem.
Unele care sunt acum moarte erau odata pline de viata, stelele lor fiind luminoase. In plus, gazul din univers a fost foarte diferit, potrivit astronomilor.
Gazul era mai opac, facand mai dificil pentru lumina stelelor sa-l strapunga. Daca am privi inapoi prin univers in acel timp, nu am fi fost capabili sa vedem lucrurile la aceeasi claritate ca acum. Dar ceva s-a schimbat in ultimele miliarde de ani.
Acum, cand scrutam cu Telescopul Spatial James Webb spatiul cosmic, putem vedea stelele si galaxiile. Deci, ce s-a intamplat? Conform noilor date adunate de Telescopul Spatial James Webb, evolutia universului timpuriu inspre cel pe care il stim astazi a fost condusa de caldura stelelor care au crescut in acele galaxii timpurii.
Conform noii cercetari a unei echipe conduse de Simon Lilly de la ETH Zürich (Elvetia), acest interval de timp de reionizare (miliarde de ani) a fost unul cu schimbari dramatice.
Caldura de la stelele luminoase si in crestere a transformat gazul din jurul lor prin ionizare, creand, dupa miliarde de ani, gazul mai transparent pe care il stim astazi.