Oamenii de stiinta au creat o retea artificiala care imita o retea neuronala biologica. Practic, acesti cercetatori au creat neuroni si sinapse care sunt similare cu cele din creierul uman.
Modelele AI generative precum ChatGPT si DALL-E au permis producerea de continut similar cu cel creat de oameni pornind de la cereri simple. Cu toate acestea, aceste sisteme nu sunt structurate ca creierul uman si le lipsesc capabilitatile de invatare si de memorie ale oamenilor.
Dar, intr-un studiu recent publicat in Science Advances, oamenii de stiinta au explorat sistemele non-biologice care imita structura si functionalitatea creierului uman.
Acesti cercetatori au descoperit ca retelele artificiale auto-organizatorice din fire din argint (denumite nanofire) par sa invete si sa-si aminteasca lucruri intr-un mod similar cu gandirea umana.
Nanofirele se auto-asambleaza pentru a forma o structura de retea artificiala care e asemanatoare cu o structura neuronala biologica, fiecare fir fiind imbracat intr-un strat subtire izolator.
Semnalele electrice aplicate asupra nanofirelor determina ionii sa migreze in stratul izolator si intr-un fir aflat in vecinatatea lor, ceea ce duce la crearea unor semnale electrice similare cu sinapsele.
Oamenii de stiinta au descoperit ca acele cai sinaptice din retelele de nanofire pot fi intarite (sau slabite) in mod selectiv, similar cu invatarea supervizata din creierul uman.
De asemenea, cercetatorii au implementat invatarea consolidata – in care structura artificiala era recompensata sau sanctionata pe baza rezultatelor sale – ceea ce a dus la imbunatatiri ale memoriei. Retelele artificiale au demonstrat o memorie pentru cel putin sapte pasi, similar cu numarul mediu de elemente pe care creierul uman il poate pastra in memoria activa.