Oamenii de stiinta si astronomii au capturat prin intermediul telescopului spatial James Webb o imagine cu o zona din univers care straluceste cu intensitatea unui trilion de sori, adica 1000 de miliarde de sori.
Galaxiile din univers se ciocnesc si fuzioneaza tot timpul. Chiar si galaxia noastra, Calea Lactee, va fuziona intr-o zi cu galaxia Andromeda, dar asta cu mult dupa extinctia oamenilor.
In ciuda repercusiunilor acestor fuziuni din univers, acestea ofera si o priveliste incredibila, dupa cum arata o imagine recenta capturata de telescopul spatial James Webb.
Noua imagine capturata de telescop si impartasita mai devreme in aceasta luna infatiseaza ceea ce astronomii numesc galaxie IR ultra-luminoasa. Cunoscuta ca ARP 220, aceasta fuziune galactica straluceste in prezent cu lumina unui trilion de sori in acea zona din univers.
Daca doriti o mica referinta referitoare la cat de luminoasa e acea fuziune galactica din univers, galaxia Calea Lactee in care ne aflam acum lumineaza cu intensitatea a doar 10 miliarde de sori, ceea ce inseamna ca fuziunea ARP 220 e mult mai luminoasa.
Fuziunea galactica se afla la o distanta de 250 milioane de ani-lumina in univers si, potrivit oamenilor de stiinta, cel mai probabil a inceput acum 700 de milioane de ani, infatisand explozii uluitoare de stele.
In imaginea cu fuziunea ARP 220 capturata de telescopul spatial James Webb, putem vedea gaz dens, inclusiv o regiune cu o dimensiune de 5000 de ani-lumina.
Titlul acestei imagini indica faptul ca intreaga cantitate de gaz din acea mica regiune din univers e egala cu intregul gaz din galaxia noastra. Asa ca ARP 220 nu numai ca e mai luminoasa decat galaxia noastra, dar are de asemenea si mai mult gaz.
Conform observatiilor asupra fuziunii galactice ARP 220 care straluceste cu lumina unui trilion de sori, exista acolo peste 100 de supernove intr-o regiune care masoara mai putin de 500 de ani-lumina.