Statele Unite, tarile din UE si 32 de alte tari au semnat un acord. E vorba despre „Declaratia pentru Viitorul Internetului”. In acea declaratie se stipuleaza anumite lucruri.
Statele Unite, toate statele membre ale UE, dar si 32 de tari non-UE au anuntat o declaratie pentru viitorul internetului care defineste prioritati pentru un net „deschis, gratuit, global, interoperabil, de incredere si sigur”.
Acest acord evidentiaza obiective precum accesibilitatea, neutralitatea si eliminarea continutului ilegal fara a reduce libertatea de exprimare.
Declaratia de trei pagini, rezumata si de Casa Alba si de Comisia Europeana, ofera o viziune larga a netului. „Suntem uniti de increderea in potentialul tehnologic digital de a promova conectivitatea, democratia, pacea, statul de drept, dezvoltarea sustenabila, drepturile omului si libertatile fundamentale”, conform documentului.
Dar „accesul la internetul deschis e limitat de unele guverne autoritare si de platforme online si instrumente care sunt utilizate pentru a reprima libertatea de exprimare si pentru a refuza alte drepturi ale omului si libertati fundamentale”.
Declaratia subliniaza faptul ca internetul ar trebui sa fie descentralizat si interconectat la nivel mondial, iar tarile au fost indemnate sa se abtina de la subminarea infrastructurii tehnice esentiale pentru disponibilitatea generala si integritatea internetului.
In Declaratia pentru Viitorul Internetului semnata de zeci de tari e vorba si despre confidentialitate si siguranta si se reflecta pasii facuti de UE in ultimii ani. De asemenea, tarile semnatare sunt de acord sa respecte principiile neutralitatii netului si sa se „abtina de la blocarea sau impiedicarea accesului la continut legal, servicii si aplicatii”. Ce parere ai despre acest nou acord semnat de zeci de state? Crezi ca astfel internetul va evolua?