Un grup de cercetatori au construit un nou panou solar. E un prototip care poate genera electricitate si pe timp de zi, dar si de noapte. Totusi, grosul cantitatii de electricitate e generat pe timp de zi.
Cercetatorii Universitatii Stanford au construit un prototip de panou solar de mici dimensiuni care poate genera electricitate pe timp de zi, dar si de noapte.
Acest dispozitiv al cercetatorilor genereaza electricitate ca un panou solar clasic si transforma lumina solara in energie electrica pe timpul zilei. Pe timp de noapte, un generator termoelectric incorporat recolteaza energia electrica de la diferenta de temperatura dintre celula PV si mediul inconjurator.
Acest panou solar al cercetatorilor captureaza caldura din timpul zilei intr-un radiator. Apoi, cand aceasta energie e radiata in mod natural in mediu, o parte din aceasta energie e capturata de generatorul termoelectric incorporat si de un material unic care poate captura lungimile de unda termica.
Acest concept al acelor cercetatori nu e unul inedit, pentru ca au aparut si inainte panouri anti-solare. Cu toate acestea, cantitatea de energie generata pe timp de noapte e semnifivativ mai mare decat in cazurile si conceptele anterioare. Astfel, acel nou concept al cercetatorilor de la Stanford poate fi util in viata de zi cu zi. Dar exista inca dezavantaje.
In primul rand, electricitatea generata pe timp de noapte e de 50 mW/m2, comparativ cu 1000 W/m2 pe zi pentru un panou solar standard (retineti ca comparam miliwati cu wati).
De asemenea, caldura va disparea intr-un timp scurt, ceea ce reduce cantitatea de electricitate produsa. E interesant acest panou solar al cercetatorilor de la Stanford care genereaza electricitate si pe timp de noapte. Acesta ar putea fi util pentru intrebuintari low-power sau in locuri in care exista o sursa de caldura constanta.