„The Spy Gone North” e un film de drama si suspans lansat de Coreea de Sud in 2018. Si se bazeaza pe fapte petrecute in realitate. Actiunea filmului se desfasoara in anii ’90. Atunci au aparut primele informatii cum ca Coreea de Nord dezvolta arme nucleare, sub conducerea liderului Kim Jong-il de atunci.
Un fost militar sud-coreean pe nume Park Suk-young e recrutat de Serviciul National de Informatii (NIS) din Coreea de Sud. E recrutat in calitate de spion, pentru a se infiltra la cel mai inalt nivel in Coreea de Nord pentru a face rost de informatii despre programul nuclear al Coreii de Nord.
Despre aceasta operatiune erau informati doar spionul Park Suk-young, presedintele Coreii de Sud si directorul afacerilor externe al NIS.
Spionul calatoreste spre Beijing, China, pretinzandu-se om de afaceri, cu scopul de a atrage interesul oficialului nord-coreean Ri Myung-un pentru un acord de business intre cele doua Corei. Ri Myung-un se afla la randul lui in Beijing.
Cu timpul, agentul Coreii de Sud ii castiga increderea oficialului nord-coreean si chiar se iveste oportunitatea de a-l intalni personal pe liderul nord-coreean Kim Jong-il in Coreea de Nord.
Dar exista un anume Jung Moo-taek (de la Departamentul Securitatii de Stat al Coreii de Nord) care nu e deosebit de incantat si-l suspecteaza pe Park Suk-young.
In timpul campaniei pentru alegerile prezidentiale sud-coreene din 1998, Park Suk-young descopera niste intelegeri subterane intre oficialii de rang inalt din Coreea de Sud si cei din Coreea de Nord, lucru aspru criticat de agent.
Asta a fost rezumatul. Sa nu se creada ca am povestit tot filmul si ca e inutil acum sa mai fie urmarit. Eu concep rezumatele astea nu ca sa ma aflu in treaba, ci pentru ca oamenii sa inteleaga filmul pe care il recomand.
Intriga unor filme coreene e atat de complicata incat nu le poti intelege daca nu frunzaresti mai intai un rezumat. Plus ca n-am povestit toate partile esentiale.
E un film demn de atentie, dar cam duce lipsa de actiune. Si e destul de politic, deci n-as recomanda filmul asta oricui. Si pe mine ma plictiseste uneori politica. Dar desi actiunea e aproape inexistenta, filmul „The Spy Gone North” compenseaza prin capacitatea regizorului de a crea suspans.
Fictionalizand faptele reale ale unui agent sud-coreean din viata reala care in anii ’90 i s-a acordat sarcina de a se infiltra in guvernul nord-coreean, acest film de suspans ii recompenseaza pe cei care rezista urmarind filmul de 140 de minute pana la sfarsit, prin conturarea proportiilor si mizelor operatiunii.
Si un lucru interesant pe care l-am remarcat e ca chiar parea ca filmul a fost realizat partial in Coreea de Nord. Agentul sud-coreean din film a fost in Coreea de Nord, iar din masina cu care circula pe strazile tarii se puteau vedea cladiri si obiective care exista in realitate in Coreea de Nord, inclusiv o statuie a lui Kim Ir-sen… sau Kim Jong-il.
Dar ulterior m-am documentat. Filmul nu fusese nici macar pentru o secunda realizat in Coreea de Nord. De fapt, Taiwan fusese locatia de filmare atat pentru unele scene din Beijing, cat si pentru unele din Coreea de Nord.