Potrivit unei noi stiri, compania Apple din SUA a fost acuzata ca ofera guvernului unei anumite tari controlul asupra datelor utilizatorilor de dispozitive Apple din acea tara. Practic, datele utilizatorilor din acea tara nu mai sunt stocate in afara acelei tari, iar asta din cauza unei legi adoptate local.
Activarea in China necesita ca companiile tehnologice straine sa se supuna legilor stricte de cenzura ale guvernului. Chiar si Apple. Companiei i s-a reprosat de catre activistii drepturilor civile ca se conformeaza regulilor stricte ale guvernului din China care vizeaza disidenta.
In ultimii ani, compania americana a fost acuzata ca a eliminat o aplicatie de podcast, anumite jocuri mobile si o aplicatie de harti folosita de oamenii de campanie pro-democratie din Hong Kong.
Ingrijorator, anumite stiri au detaliat relatia confortabila a Apple cu guvernul din China. O anumita stire a dezvaluit modul in care compania americana gestioneaza datele locale.
Potrivit unor documente analizate de The New York Times, Apple a cedat controlul centrelor sale de date din Guiyang si din regiunea interioara Mongolia catre guvernul din China.
Compromisurile au avut loc in urma unei legi adoptate acum cativa ani care impune ca toate informatiile personale importante colectate in China sa fie stocate in acea tara.
Ulterior, se presupune ca compania a relocat datele iCloud ale clientilor sai chinezi de la servere situate in afara tarii in reteaua unei companii chineze gestionate de guvern.
Apple a relocat acele date in centrele guvernului chinez, la sfatul echipei sale din China, potrivit Times, ca parte a unui proiect intern care se numeste „Golden Gate”. Acest lucru a permis, de asemenea, companiei Apple sa reduca asupra sa influenta legilor americane care interzic companiilor americane sa ofere date autoritatilor din China.