Compania IBM a dezvaluit acum ceva timp ca a reusit sa dezvolte primul cip pe procesul de 2nm, adica cu tranzistori cu dimensiune de 2nm. Dimensiunea de 2nm e ceva incredibil.
Cu toate acestea, nu dimensiunea conteaza la acest cip IBM (sau nu doar dimensiunea), ci cu totul altceva. Este vorba despre un nou tip de design care imbunatateste eficienta energetica si care permite optimizarea proprietatilor electrice.
Compania IBM a anuntat saptamana trecuta ca a dezvoltat un cip cu tranzistori de doar 2nm. Important de mentionat e faptul ca, cu cat tranzistorii sunt mai mici, cu atat se imbunatateste performanta si eficienta energetica.
Stadiul actual al industriei e de 5nm sau 7nm, asa ca 2nm reprezinta un salt impresionant, desi compararea dimensiunilor intre diferiti producatori nu e intotdeauna ceva exact.
Ceea ce e mai interesant decat dimensiunea tranzistorilor e ca aceste cipuri vor fi construite cu asa-numitul design „Nanosheet”. Majoritatea celor moderne se bazeaza pe „FinFET”, iar zona prin care circula electricitatea se afla intr-o nervura.
Tranzitorii Nanosheet ai IBM, sau „gate-all-around” renunta la acele nervuri, iar noul design va imbunatati eficienta energetica si le va permite inginerilor sa optimizeze proprietatile electrice ale diferitelor parti ale cipului.
FinFET a fost standardul inca din 2011, asa ca demonstrarea unui nou tip design este ceva destul de important in lumea semiconductorilor. Ce parere ai despre noua stire?
Crezi ca designul creat de compania IBM va fi unul revolutionar pentru dispozitivele inteligente? Cand anume crezi ca vor fi lansate cipurile cu tranzistori de 2nm ale companiei IBM? Si la ce pret crezi ca se vor lansa pentru producatorii de computere si smartphone-uri?