O noua stire releva faptul ca o anumita companie a creat primul cip pe 2nm din lume. O astfel de arhitectura contribuie la cresterea performantei si a eficientei energetice ale dispozitivelor care integreaza asa ceva. In prezent, Apple se bazeaza pe procesul de 5nm.
IBM anunta ca a reusit sa creeze primul cip pe 2nm din lume. Conform companiei, a reusit sa integreze 50 de miliarde de tranzistori pe un cip cu dimensiune de aproximativ 1x1cm.
Arhitectura permite procesorului sa ofere un impuls de performanta de 45% cu aceeasi cantitate de energie folosita de procesoarele pe 7nm. Sau acelasi nivel de performanta folosind cu 75% mai putina energie, potrivit IBM.
Cel mai probabil procesoarele pe 2nm ale IBM vor fi undeva la mijloc, echilibrand puterea cu eficienta energetica. Dispozitivele mobile cu cipuri pe 2nm ar putea avea pana la 4 ori autonomia cipurilor pe 7nm.
Conform IBM, s-ar putea sa fie nevoie sa incarci acele smartphone-uri abia la fiecare patru zile. Laptopurile ar putea obtine o crestere a vitezei, in timp ce masinile autonome vor detecta si reactiona la obiecte intr-un timp mai scurt, conform IBM.
De asemenea, conform companiei IBM, companiile tehnologice vor beneficia de eficienta energetica a centrelor de date, explorarea spatiului, AI, 5G, 6G si calculul cuantic.
IBM pare sa fi creat primul cip pe 2nm inainte de rivalii sai. Apple M1 si A14 au sosit alaturi de Kirin 9000 de la compania Huawei in toamna anului trecut, iar acestea sunt primele cipuri bazate pe procesul de 5nm al companiei TSMC.
Alti producatori, cum ar fi AMD si Qualcomm, se bazeaza pe arhitectura de 7nm a TSMC in acest moment, desi Qualcomm Snapdragon 888 este produs pe procesul de 5nm al Samsung. Cat despre Intel, aceasta companie se va baza probabil pe procesoarele pe 7nm pana in 2023.