Timp de peste doua decenii, SSI (Statia Spatiala Internationala) a avut rolul de nava de cercetare colaborativa pentru astronautii din lume.
Experimentele stiintifice de acolo sunt considerate importante pentru explorarile viitoare si chiar au oferit fundatie pentru descoperiri de pe Pamant.
SSI nu e doar un laborator de cercetare, programul SSI a fost si un triumf diplomatic de dupa razboiul rece pentru Rusia si SUA care opereaza statia spatiala alaturi de Canada, Europa si Japonia.
Dar acum geopolitica s-ar putea sa nu mai permita acest lucru. Rusia se bazeaza pe lansarea propriei sale statii spatiale orbitale in 2025, in timp ce aceasta tara analizeaza daca sa iasa din programul SSI, informeaza AFP.
Se pare ca agentia spatiala din Rusia lucreaza deja la primul modul de baza al statiei spatiale, potrivit unei declaratii impartasite pe Telegram de directorul Roscosmos, Dmitry Rogozin.
Moscova declara ca deliberarile sale se bazeaza pe vechimea inaintata a SSI, dar cu siguranta si ultimele evenimente au avut un rol. „Cand luam o decizie, vom negocia cu partenerii nostri cu privire la conditiile de cooperare dincolo de 2024”, a declarat Roscosmos pentru AFP intr-o declaratie.
Rusiei i-a fost inlaturat accesul de control la statia spatiala SSI anul trecut, dupa ce SpaceX a intreprins prima sa misiune operationala catre laboratorul de pe orbita.
Conform presedintelui Rusiei, decizia SUA de a lansa Space Force indica faptul ca Casa Alba considera ca spatiul e un „camp militar si intentioneaza sa intreprinda actiuni acolo”.
Intre timp, critica administratiei Joe Biden cu privire la tratamentul Rusiei asupra liderului opozitiei, Alexei Navalny, dar si ingrijorarile asupra unui conflict militar in Ucraina, au amplificat erodarea relatiei dintre cele doua tari.